Strani

petek, 25. februar 2011

Distressing ali senčenje - osnove

Najprej nekaj pojasnil. Po novem sem dodalo oznako !Nasvet kjer boste našle moje izkušnje s posamezno tehniko in glede na to, da je pisava poševna in nekoliko svetlejša, boste tudi lažje našle dotično mesto, če ga boste iskale kdaj kasneje. 

Če ni prikazana celotna objava, kliknite na 'Več o tem', se mi zdi tako bolj pregledno.

V primeru, da je prikazana celotna objaval, vas bo klik na eno izmed 4 naštetih alinej, popeljal direktno do mesta v objavi, kjer je opisana posamična tehnika.

Mogoče se je katera od vas vprašala, zakaj sploh prikazujem osnove senčenja, saj to tako ali tako vse vemo. Sem mislila tudi jaz, pa so se mi zazdele stvari očitno preveč same po sebi umevne. Dobila sem namreč nekaj vprašanja v zvezi s senčenjem na mail in se odločila, da naredim kar tutorial. Nič ne de, mogoče ste tudi vse tiste, ki to že znate, na kaj od tega pozabile ali pa delate drugače od spodaj pokazanega.

Rada bi predstavila 4 načine distress-anja ali senčenja, pri čemer kasneje pri dejanski uporabi mešate te tehnike med seboj, vsaj jaz. Kateri 4 načini so to?
!Nasvet
Preden pa začnem z opisom posameznih tehnik, naj povem še nekaj splošnih zadev. Preden sem si nabavila original gobice za senčenje in držala, sem uporabljala kar kose kuhinjske gobe za pomivanje posode. Saj poznate tiste Viledine, na primer. Razrezala sem jih na manjše kose.
Že od začetka sem se navadila, da sem uporabljala eno gobico  za eno barvo Distress Ink-a. Imena sem si napisala ob strani gobic. Vse skupaj pa shranila v prozorni kozarec, da lahko hitro pridem do ustrezne gobice. Držalo ima ježka na katero se pritrdi posamezna gobica.
Kar se tiče uporabe, kuhinjska goba pusti za seboj drugačno sled, bolj neenakomerno, bolj tako spužvasto, kot bi bile pikice v njej. Te originalne za senčenje pa puščajo bolj enakomerno sled in lažje je delati z njimi. Lahko si jih razrežete tudi na mini koščke za kakšne manjše delčke. Poleg tega, se teh originalnih pigment bolj prime, lahko bi rekli, da dajo več od sebe na papirju in še držati jih je veliko lažje. Sama sem si v začetku nabavila eno držalo, trenutno imam tri. Rada namreč uporabljam več distressov hkrati in mi je paralo živce stalno menjavanje gobic, pa še prej se uničijo.

Na sliki je ves material, ki sem ga uporabila za vse 4 tehnike, celoten seznam si lahko pogledate na koncu te objave, kjer se nahajajo tudi link-i do filmčkov, kjer boste še lažje videli postopke in tudi variacije le-teh.


Najprej pomočimo gobico v blazinico:
Vsa umetnost te tehnike je, da primete papir v roko in z gobico drgnete ob robu papirja. Če se držite strogo roba, se pravi da je gobica pravokotno na papir, izgleda sled takole:
Če pa drgnete z gobico nekoliko v notranjost papirja, pa je sled širša:
!Nasvet 
Lahko bi rekli moja klasična tehnika. Sama senčim praktično vse. Brez tega se mi zdijo lastne čestitke preveč prazne, s senčenjem pa pridobijo dodatno dimenzijo in globino. Manjše koščke, kot so kakšni lističi na veji sem včasih celo senčila vsakega posebej, sedaj pa jih senčim, ko so na sami veji. Ta tehnika je ravno primerna tudi ta manjše kose, saj bi se ob drugi tehniki zvili. Ni se potrebno bati, da boste senčili preveč, meni ni nikoli preveč :)))) Izberite pa barve, ki vam najbolj ustrezajo. Moje so vsekakor inačice rjave in dodatek zelene in rdeče.


Pri tej tehniki položite papir na podlago. Najboljše je, da je podlaga gladka, kot je na primer ta rjava, kot jo vidite na fotografiji, ki je primerna tudi za embosiranje, saj zdrži višje temperature. Drugače pa ne bo nič narobe, če si podložite kak kos papirja.

Blazinico pomočite in s kroženjem začnete na podlagi ter krog širite proti papirju in po papirju. Koliko je krog velik je odvisno od tega, koliko v notranjost papirja želite. Dobro je, da ne pritiskate preveč, ker se vam bodo v nasprotnem primeru videli robovi gobic.
!Nasvet
To tehnika sama uporabljam vedno v primeru, ko želim senčiti večjo površino papirja, ali pa celo celega in s tem doseči, da bo celotna površina delovala starinsko. Tudi tukaj priporočam uporabo večih barv. Če niste prepričane, da vam bo katera barva ustrezala začnite z njo bolj previdno. Sama rada začnem z Walnut Stain, ker je bolj zamokla, Vintage Photo ji doda bolj živi odtenek. Vse skupaj pa na rahlo dopolnim z zeleno in rdečo.


Tukaj ne uporabljate dodatnih gobic, ampak papir primete v roko, kot pri prvi varianti in vlečete blazinico ob robu. Skratka sistem je isti, kot pri prvi tehniki, samo da uporabljate direktno Distress blazinico. Sledi so tukaj precej močne in bolj črtaste. Barva je razporejena neenakomerno. Podlaga deluje kot bi bila pobrušena. Sama te tehnike skoraj ne uporabljam, ker ne morem toliko nadzorovati nanosa.
!Nasvet 
Lahko pa poskusite tudi tako, da papir zmučkate, ga ponovno razgrnete ter položite na površino in greste z orginal blazinico po celotni površini papirja, blazinico vlečete od zgornjega do spodnjega roba papirja. V tem primeru se vam bodo 'gube' od mučkanja nekoliko bolj obarvale kot ostali deli (če vam ni jasno o čem govorim, poglejte video, ki ga navajam na koncu objave).


!Nasvet 
Ta varianta je meni zelo zanimiva, vendar mi gre najmanj od rok. Ima pa večji učinek, če jo uporabljate na kakšnem potiskanem papirju. Sama sem najprej delala s širšim čopičem, pa mi ni šlo od rok. Nato pa sem vzela kar tega, v katerega se lahko natoči voda, vendar je nisem dotočla, ampak se čopič samo malo namočila v vodo.

Najprej uporabimo tehniko pod številko 3, nato vzamemo čopič, ki ne sme biti močno namočen v vodo, ker se bo v nasprotnem primeru papir preveč razmočil in se vam bo začel papir lupiti:
S čopičem potujete od roba papirja navznoter in barva se mora začeti razlivati.
Dodatno vmes potegnite čopič kar po original blazinici in stem dodatno naneste barvo ali več različnih barv. Resnično lepo boste to lahko videle v videu, spodaj najdete link.
Takole pa izgledajo tehnike na kupu:
Sedaj pa mi preostane samo še to, da vam povem, kako sva midve z Moi uporabile te tehnike na najinih dveh čestitkah. Uporabljali sva tehniko dva in za dodatni efekt po robovih še tehniko ena. Sama sem senčila nekoliko bolj intenzivno in uporabljala kombinacijo 4 Distress Ink-ov. Podrobneje si lahko pogledate čestitki na Ustvarjalni skrinji.
!Nasvet 
Moi je v komentarju lepo zapisala, da začne senčiti naprej s svetlejšo barvo in z njo senči najglobje proti sredini papirja. Temu sledi malo temnejša barva, s katero senči nekoliko manj proti sredini, na koncu pa s tehniko 1 še nanese na robovih najtemnejši odtenek. Se na njeni čestitki s svetlimi metulji to lepo vidi.

To bi bilo za danes vse. Upam, da sem tokrat bila bolj nazorna. Drugače pa vam bo res v veliko pomoč, če si boste pogledala videe, ki jih dodajam pod vsak post, saj izbiram takšne, ki resnično na preprost in učinkovit način prikazujejo posamične tehnike. Vsekakor pa zelo dobrodošla vsaka kritika.

Na zalogi imam še kar nekaj stvari in sedaj sem se navadila, da se skoraj pri vsaki stvari slikam oz. me slika moj J. Zabeleženo imam tudi vse, kar ste same napisale, da bi rade videla in v prihodnje bom to tudi pokazala. Tako da ste vedno dobrodošle, da napišete kaj novega, kaj vas zanima izpod mojih rok.

Materiali - uporabljeni za tutorial:
- kartončki belega šeleshamerja
- čopič, ki mu lahko dodate vodo kar v zgornji plastični del
- držala za gobice in gobice posamično (oboje najdete tudi pri nas v Memories ali spletni trgovini Ustvarjalni dotik)
- Distress Ink-i: Walnut Stain, Vintage Photo, Aged Mahogany in Peeled Paint (kar lepo izbiro boste našle tudi pri nas v Memories in Ustvarjalni dotik)

Materiali - uporabljeni na čestitki s petimi metulji:
- beli in temno rjavi šeleshamer iz lokalne papirnice
- Hero arts - Friend Definition - uporabljena za podlago čestitke in metuljev
- Inkadinkado - Branches - odtisi vej in Follow your dreams - napis
- Kaiser - Pearls Chocolate - perle na metuljih
- Distress Ink-i: Walnut Stain, Vintage Photo in Aged Mahogany

Materiali - uporabljeni na čestitki  'As Time Goes By':
- beli šeleshamer iz lokalne papirnice
- Papertrey Ink - Text style - za podlago
- Papermania - Frames - napis
- Spring Silhouettes Stamp - večji metulji in drevo
- Stampendous - Wildflower Sprigs - mali metulji
- Distress Ink-i: Walnut Stain, Vintage Photo, Peeled Paint in Aged Mahogany

Filmčki, kjer so prikazane tehnike: 
- zelo dober video Jennifer McGuire, kjer prikazuje osnove. Nadaljevanje tega filmčka najdete na YouTube
- Odličen video za prikaz zadnje, 4. tehnike 
- Original video Tim-a Holtz-a, zelo nazoren prikaz načina dela z Distress Ink-i
- Video o tem, kako shranjevati blazinice in kako uporabiti nasvet pod tehniko številka 3


32 komentarjev:

Neža pravi ...

Vladka, ti si carica! Hvala za vso razlago, saj večino vem, ampak je vseeno fajn vse skupaj zbrano videti. Hvala predvsem za tvoj čas, ki si ga porabila, da si pripravila ta zapis.
Carica si, res!

katka pravi ...

Vladka, super.
Sem se sama kar dolgo spopadala z mislijo na senčenje, vendar si nikoli nisem res upala tega začet, ker se mi je zdelo, da ne znam.
Ampak zdaj, ko sem prebrala tale tvoj post pa vidim, da niti nisem razmišljala tako napačno, vsaj kar se tiče izdelave materialov in senčenja. ;)
Odlično si se tole spomnila, res!!

Tanja pravi ...

Vladka, hvala za nazorni prikaz. Tudi sama senčim, vendar samo na 1. in 2. načim. Imam pa eno vprašanje in sicer se mi je zgodilo na čisto vseh Rangerovih blazinicah, da se je odlimal modri del blazinice. Ko dam blazinico na držalo (imam samo eno) se ta tako zelo prilepi na "mačka" na držalu, da se moram presneto potruditi, da modri del vsaj približno ostane na blazinici, ko jo odstranim iz držala. Na sliki sem videla, da so tvoje zelo lepe. Imaš kakšen nasvet?

Lp, Tanja

Vladuška pravi ...

Vsem trem hvala za lepe komentarje, potem vem, da je moje delo vredno vsakršnega truda :)

Tanja moje izkušnje so naslednje. Predvsem sem imela iste težave kot ti z gobicami, ki jih dobiš zraven držala. Ne vem zakaj, ne zdi se mi na prvi pogled, da bi bile manj kvalitetne. Res pa je, da je to bilo na začetku. Zdaj se mi to ne dogaja več, Res pa je, da ko gobico odstranjujem z 'mačka' ali 'ježka' ;)), primem z levim palcem ježka, z desno roko, pa močno primem celotno gobico z modro podlago vred in povlečem. Če držiš samo za beli del gobice, se modri veliko raje strga.

Moja izkušnja je tudi ta, da se mi je ježek odlepil od držala. Tega sem nato zalepila nazaj z lepilo. Pri Jennifer McGuire pa sem celo videla, da si je pritrdila s sponko.

HRANDICA pravi ...

Ja, ja, ja, tole je pa zdaj res že cel priročnik. Veliiiiiko bolje in cel kup podrobnosti in dodatnih nasvetov. Odlično!!!! Čestitam .
Imej lep vikend.

Janja pravi ...

Super razlaga! Sama do sedaj še nisem veliko ustvarjala s senčenjem...nikoli namreč nisem bila prepričana, če mi bo uspelo, pa tudi vseh teh pripomočkov nimam...Ampak mi je lepo, sem občudovala ta način pri tebi in drugih ustvarjalkah...res lepo izpade...Mislim,da v bližnji prihodnosti tudi jaz poiskusim...Hvala za res tako dobra in natančna navodila!

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

moj prvi nakup za ustvarjanje je bil- držalo, distress ink ( walnut stain), žig thank you, memento dye ink ( Paris dusk), nekaj razcepk.in ko sem enkrat odkrila način senčenja... ne morem več,da ne bi senčila, najraje na 1. način. mi kar nekaj manjka!če ne senčim pa "šivam" :)še danes sem ponosna na svoj prvi nakup.
ampak Vladka hvala za tale blog ♥
Zelo mi je všeč : !Nasvet - tisti tvoji osebni triki in izkušnje!
Zelo težko sem čakala na tvojo objavo. Že nestrpno čakam naslednjo :)

Suzana pravi ...

Zelo natančno in nazorno prikažeš postopke. Všeč mi je, da si dodala nasvete, ki velikokrat olajšajo delo.

Helena pravi ...

Samo za čestitati ti je, ker si se spravila k tako podrobnemu opisovanju senčenja. Pa še pofotkano je vse. Super in hvala!

Tanja E. pravi ...

O Vladka, prav z veseljem sem prebrala tvoj nazorni zapis. Res je dobrodošlo še koga takole videti, kako pristopi k zadevi. No, jaz sem na področju pripomočkov še bolj v dobi dinozavrov, uporabljam še namreč kuhinjsko gobo in ker tega nisem nikjer "pobrala", ampak sem pripomoček izumila "silom prilike" sem se prav nasmejala, ko sem videla, da si tudi ti tako začela. Res si imela kar nekaj dela z objavo, zato ti velja še posebna zahvala. Že pričakujem novo!!! LP:))

Janja pravi ...

Super, lep prikaz v sliki in besedi :).
Sem se nasmejala, ko sem prebrala, kako se trudite z odstranjevanjem gobic na držalu.....hvala enako :)). Lp

Anonimni pravi ...

Vladka, super so tvoji nasveti! Komaj čakam na nadaljevanje.
Pa še moj dodatek k debati o gobicah. Sem če čisto v "kameni" dobi in uporabljam gobice za nanos ličila (tiste trikotne) Ima fino gostoto in lepo "razmaže"

Škorčica pravi ...

Vladuška, si se pa res potrudila, prav občudujem tvojo voljo. Sedaj vidim, na kakšen način narediš svoje lepe čestitke.
In - ha - povsod metuljčki, zgleda se res bliža pomlad. :)

MarikaGabez pravi ...

Lepo se trudita z Moi.Takšnega obsežnega dela kot je predstavljanje fotografij, ki vodijo skozi postopek bi se res tažko sama lotevala.
In moram rečt, da je takšen način predstavljanja kot si ga izbrala.... fenomenalno dober. Z vsemi linki, nasveti.....
En Velik Aplavz in se že veselim vsega, kar bo še predstavljeno.
Glede gobic pa(ker sem tudi iz kamene dobe).... jaz sem enkrat nekje kupila penaste okrogle navijalke za lase (nekakšne dolgi valji, ki se lahko zvijajo).Za 1€. Potem pa sem jih razrezala na manjše.

namo pravi ...

Lepo si to opisala.Tud jest uporabljam samo prvi dve tehniki,ostale mi ne ležijo.
Glede gobic pa,ne uporablajm teh z modrim slojem,ampak kupim, mislim da je od Inkssentials
neko peno.Obstajata dve ,v roza ovitku in v zeleno rumenem.Kupim rozasto.Zgoraj je bela,spodnji sloj pa siv.Velika je za A4 format.Jo strižem na koščke v velikosti držala.Prilepim pa z dvoslojnim lepilom.Men je to super pa še cenejš.:)

Maja pravi ...

Res je fajn videti, kako sta združili moči in vse tako natančno predstavili! Hvala!

namo pravi ...

Sem zdej našla kako se imenuje
CUT-N-DRY.To je to.:)

Alenka pravi ...

Tale objava je pa super! Zelo si se potrudila. Sama tudi senčim,...veliko. Največ po 1. in 2. postopku.Jaz sem začela s trikotniki za nanos pudra. Jaz jim rečem sirčki. V DM so zelo poceni. Kasneje sem tudi kupila gobice in držalo, ampak še vedno za prvi način najraje uporabim sirčke. Nekaj jih je vedno v škatli z disstresi, kakšna je pa na radiatorju( se suši):):):)
Kaj pa "kissing"?Kdaj bo to na vrsti za objavo?nekaj mi je jasno, ne pa vse:):)

Asyyka pravi ...

Čudovit opis in zelo nazoren prikaz:) super. Hvala

Vladuška pravi ...

Hvala dekleta, zlate ste. Alenka, kissing pride kmalu :))) Fotke so pripravljen, treba je 'samo' narediti objavo ;)

moi pravi ...

Sama uporabljam ponavadi tehniko 2, začnem z najsvetlejšim, s katerim grem najgloblje v papir in tako nadaljujem do drugega najtemnejšega. Potem pa s tehniko 1 pravokotno na papir nanesem najtemnejši distress.
Super je tako zbrano skupaj. Boš videla kako bomo kar od tu iskale posamezne tehnike :)

helena pravi ...

Ja, tole pa je razsvetljenje. In navodila - kot naročeno. Ravnokar sem dobila prvi dve Distress blazinici. Že nekaj časa se mi je podilo pi glavi senčenje, ampak se kar nisem upala.... S tako nazornim prikazom in razlago pa ne bi smel biti problem, razen kilometrine v seveda...
In seveda, 100x in še enkrat hvala za tole in vse nadaljne nasvete in prikaze.
Naj že pride pomlad, da bodo tvoji metuljčki lahko vzleteli....

Vladuška pravi ...

Namo sem šla pogledat tole, kar si napisala in se mi zdi odlična ideja in res veliko ceneje. Zanimivo kako se je znašla vsaka na svoj način, ene s temi Viledami, druge z gobicami za ličila itd. :) Pa naj še kdo reče, da nismo iznajdljive :)

Maja pravi ...

Vladuška, moj poklon in spoštovanje. Kakšen tutorial! Hvala za tvoj trud in čas, mislim, da nam bo mnogim prišel zelo prav.

Andreja pravi ...

Tole pa je objava in pol!!!
In hvala za ves tvoj trud, ko nam takole prikazuješ drobne "skrivnosti " ustvarjanja po tvoje :-))

AllyRose pravi ...

Ne vemo vse. Jaz npr. ne vem nič o distressingu. ;) Resno. Bi pa rada vedela več, ker bi se v prihodnosti želela lotiti tudi te tehnike. Tako mi bo ta tutorial prav prišel.
Hvala.

Tina pravi ...

Bravo. Ful pozdravljam tvojo idejo. In vse pohvale za tako kratek, a obenem nazoren opis.

Špela pravi ...

Moj poklon za tole! Super predstavitev tehnike za vse, ki je še ne poznajo in za nas, da izvemo kak nov trik :) Jaz največ senčim direktno z disterss blazinico v roki - najraje uporabljam tea dye, se mi zdi, ravno prav mehak. Bom pa poskusila z dodajanjem zelene in rdeče. Walnut stain pa se mi zdi odličen za štempljanje čez senčenje. Kadar senčim s krožnimi gibi uporabljam na koščke narezano vileda gobico. Ko zdaj berem, da vzame manj inka, vem zakaj potem raje primem kar blazinico v roke :P Bom pa poskusila še s telimi gobicami za ličila...

Čarobna hišica pravi ...

Hvala za vse tvoje izvirne tutoriale, ki nam jih tako podrobno predstavljaš in deliš svoje izkušnje z nami ... kako sem pogrešala vse te ideje zbrane na enem mestu, ko sem začenjala s svojim ustvarjanjem ... hvala že enkrat

Marina pravi ...

Čudovito in nazorno prikazano! Bravo! Jaz mislim, da senčim že odkar sem prijela prvo blazinico v roko... Če ne senčim roba se mi zdi tako trd prehod, senčenje pa ga lepo zmehča oz. drugače povedano senčenje je faktor X pri papirčkanju=)Za vse tiste, ki nimate distress blazinic, lahko senčite tudi z drugimi blaznicami, je pa res da so distressi na vodni osnovi in nekako bolj tekoči, tako je senčenje lažje... Če uporabljate versa blazinice lahko senčite po 1.postopku, je lažje kot po drugem, lahko pa tudi po drugem... No pripomočki pri senčenju so bili pri meni najprej kar direkt sama versa blaznica, potem sem videla da jo rob papirja počasi uničuje in sem posegla po unih gobicah za puder... Potem pa sem odkrila distresse (se v njih zaljubila) in si privoščila tudi blazinice z držalom... kasneje sem našla cut-n-dry peno in jo tudi preiskusila... mogoče mi je za odtenek bolja kot pa same blaznice, za senčenje na 1.način... Pa še to bi rada dodala, da če senčiš po 2. postopku in imaš le en odtenek distress blazinice v določeni barvi, imaš na robu lista prav tako temnejši pas (zaradi postopka je ravno robu največ "ujete" barve), tudi zato jaz raje senčim po 2.postopku... Uf sem se razpisala... zdaj pa ustvarjat...Lep ustvarjalni preostanek dneva...

Marina pravi ...

Joj vem, da sem bila že prej predolga... Imam samo še eno vprašanje za Moi... in sicer me zanima kako je naredila rob, da je kokr bi bil zažgan oz. je tako lepo prepognjen... hvala...

moyca pravi ...

Hvala za podrobne informacije in tutoriale! Tudi sama sem si kupila blazinice v paketu...zanima me, ali jih po vsaki uporabi opereš in s čim jih opereš? Jaz sem namreč navajena vse čopiče in ostale pripomočke očistiti po vsaki uporabi...Hvala za odgovor!!!
Skoraj bi pozabila...zelo mi je všeč tvoja tehnika oziroma stil na splošno, skratka lepe stvari izdeluješ:)