Strani

ponedeljek, 21. marec 2011

Kako Vladka ustvarja

Tokrat vam pokažem kako približno izgleda potek izdelovanja čestitke izpod mojih rok. Čeprav koraki niso vedno nujno v takem zaporedju, pa je v osnovi to to.

PRVI KORAK: IDEJA

Veliko od vas me je že spraševalo od kod jemljem ideje. Najpreprostejši odgovor bi bil od vsepovsod. Veliko jih jemljem iz vsakodnevnega življenja, kar nekaj se mi jih porodi ob listanju raznih revij ali knjig, prav slednjih imam res veliko, tako ali drugače ustvarjalnih. Kadar dobim naročila, pa črpam ideje iz podatkov, ki jih dobim o osebi ali pa iz same priložnosti za katero je namenjena (primer: krst, rojstni dan...)


!Nasvet
Za črpanje idej iz knjig niso potrebne le knjige o čestitkanju, veliko idej se skriva tudi v knjigah o šivanju. Na primer Tildine knjige so neusahljiv vir idej, vam rečem. 
Ampak ne smete gledati preozko, predvsem naj vam knjige, revije ali iskanje po netu služi kot vir za vaše lastne asociacije. Primer: vidim kakšno lepo vazo in že si zamislim kakšno okensko polico ali mizo z vazo polno lepih cvetlic. Vse to se da narediti iz papirja, kot je na primer ta moja čestitka, ki je nastala na osnovi fotografije iz ene izmed starih objav:
Fotografije prav tako večkrat uporabim za vire svojih idej, pa seveda internet in vse bloge, naše domače kot tudi tuje. Tudi tukaj me razne čestitke asociirajo na kakšne drugačne ali podobne, le redko pa se poslužujem čisto enake izdelave. Raje imam svoje lastne izzive in porajanje idej je pri meni vedno tako kot pri Baltazarju, vedno ko se mi posveti kaj novega, me preplavi pravo veselje. Veliko rada črpam tudi iz narave: dreves, listja, lesa, kamna se ne morem naveličat. Ideja za izdelavo tokratne čestitke se mi je porodila ob ogledu Janinega bloga, ob katerem me itak vedno prime, da bi kar šla za ustvarjalno mizo :) in te njene ideje na blogu:

DRUGI KORAK: SKICA

Drugi korak je skica. S skiciranjem sem začela spontano, takoj ko se je pojavila ideja, sem jo narisala na košček papirja in s tem preprečila, da kakšno idejo pozabim. Pa še veliko lažje mi je bilo pri izdelavi. Kmalu sem si za skiciranje nabavila poseben zvezek, ki ga nisem nosila s seboj. Odkar pa sem za božička dobila to krasno beležko od J-jeve sestre, pa me le-ta spremlja skoz in s tem nobena ideja ne uide.
Zgodi se mi namreč, da dobim kakšno idejo tudi sredi dela in skica mi vzame minutko in že nadaljujem. Zelo priročno vam rečem. Značilnost mojih skic je, da so preproste, izrisane so nenatančno, ker mi risanje ne gre preveč od rok :)) in večinoma si narišem samo predmete, ki bodo na njej, ne pa tudi ozadja.
!Nasvet
Ko se pojavi ideja, je cela slika v glavi najbolj sveža, zato vam svetujem, da si ob skicah napišete tudi materiale, ki jih imaste namen uporabit ali si dodate kakšno opombo. Primer: pri moji skici piše: 'Glej Janin blog'. Če idejo dobim ob kakšni knjigi, si ob skici zapišem katero knjigo naj gledam in katero stran. Če imam namen uporabit filc, si tudi to napišem. Ali pa na primer, da imam namen ob strani dodat šive. Morda se vam zdi to smešno in si mislite, to se pa ja spomniš, pa vam povem, da se mi je že večkrat zgodilo, da se mi je posvetilo, kaj sem še imela namen narediti par dni po izdelavi čestitke :)

TRETJI KORAK: ZBIRANJE MATERIALA

Ko si zamislim katere barve imam namen uporabiti, si dam na kup papir in naštancane ali izrezane stvari.
Tukaj nisem vedno tako dosledna. Včasih začnem po delih sestavljati dodatke in si sproti štancam ali izrezujem, ne da bi si prej pripravila vse kot na zgornji fotografiji, odvisno za kakšno čestitko gre. Pomembno mi je predvsem to, da imam celotno sliko v glavi, ker drugače se samo lovim in nimam takega veselja pri ustvarjanju kot sicer.

ČETRTI KORAK: IZDELAVA ČESTITKE

Najprej začnem s sestavljanjem dodatkov, ki bodo na čestitki, ozadje vedno pride na koncu. Zame najlažji in najljubši del ustvarjanja.
Ko so pripravljeni, jih še nezalepljene postavim na papir in jih premikam, da vidim kako bi bolje izgledalo, do tu mi je še vse super.
Nato pa se začne zabavni del, ko se začnem odločat o ozadju. Nikoli ne vem, kaj bi, včasih pobrskam med potiskanimi papirji ampak jih uporabljam zelo malo. Najraje sama naredim ozdaje, tako ali drugače.

Pri današnji čestitki se mi je porodila ideja o okvirju, ki sem ga naredila z embosing ploščo in takoj mi je postalo jasno, da kvadratna oblika čestitke ne bo OK. Zato sem izrezala pravokotno, prejšnjo pa shranila za drugič. Nato sem si izdelala dva ozadja z različnima pisavama in s tehniko maskiranja in se nato odločila katerega bi dejansko uporabila na čestitki. Dodatano sem se odločila, da si naštancam še rdeče rožice.
Tako mi je preostalo še samo, da vse zalepim in dodam napis. Slednjega sem si izdelala v Word-u in si ga sprintala.

!Nasvet
Ker nikoli nisem prepričana kakšen napis bo najbolj ustrezal, si pripravim več variant z večimi pisavami in tudi z različnimi postavitvami. Printam navadno kar na beli papir in kasneje senčim ali pobarvam.

Tako pa izgleda končni izdelek. Nekaj bližjih posnetkov najdete pa kot ponavadi na Ustvarjalni skrinji.
Upam, da ste se dobro počutile v moji družbi :)))

Materiali - uporabljeni za tutorial:
- beš in rdeč šeleshamer
- Sizzix - šablona za vejice - Birds & Branches
- CottageCutz - šablona gnezdo - Nest
- Hero arts - Old letter writing, štampiljka s staro pisavo
- štanca rožice - mini Flower
- Distress Ink: Aged Mahogany, Walnut Stain (kar lepo izbiro boste našle tudi pri nas v Memories in Ustvarjalni dotik)

25 komentarjev:

Hali pravi ...

Uuuu noro dobra navodila :-)

HRANDICA pravi ...

V tvoji družbi je vedno fajn :). Lušna navodila, ki se berejo kot knjiga...komaj čakaš nadaljevanje in bereš tudi med kuhanjem :).
Lep teden.

Helena pravi ...

Med to objavo mi je najbolj zanimivo, da imaš beležko za skice. Pametna ideja :)

Mil pravi ...

No, pa nimamo samo dobrih(kaj dobrih, odličnih) izdelkov, ampak tudi dobro ustvarjalko pisane besede. Mojstrica si.

helena pravi ...

Hvala za navodila, zelo so nazorna. No zdaj pa vem kje ga "piham".... jaz pa prvo vedno poskrbim za ozadje in šele potem razmišljam, kaj bi dala gor in kako:):):)

Maja pravi ...

No, pa se mi je vsaj delno in vsaj v eni obliki izpolnila želja, da bi za en dan gostovala v tvojih možganih:) Hvala!!

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

ha, beležka!kako dobra ideja!!!zdaj vidim kje tiči tvoj uspeh, jaz pa se lotim ravno obratno- najprej premetujem papirje in papirčke in šele potem začnem.
Vladka- pa prisrčna hvala za tale blog ♥ .

Suzana pravi ...

Tudi jaz sem ena tistih, ki idej, ko se mi porodijo ne zapišem, potem pa zbledijo. Grem iskat eno beležko, da začnem zapisovati in risati osnutke1

MarikaGabez pravi ...

Hvala da si vse tole delila z nami.
Jaz največkrat tudi skiciram, zapišem. AMpak problem je v tem, da to naredim takoj, ko me nekaj prevzame in so seveda pri roki samo kakšni lističi. In le ti potem dobijo noge.

Alenka pravi ...

Vidiš zato pa jaz ne znam, :):) ne delam zapiskov!!!Super lepo si popisala in pokazala kako nastajajo tvoje čudovite čestitke.

Sanja pravi ...

Za ovako nešto je zaista potrebno puno truda i mašte, a rezultat je više nego odličan! Čestitke su zaista fantastične!
Hvala što si nam pokazala kako one nastaju :)))
Lijep pozdrav

Andreja pravi ...

V tvoji družbi se vedno počutim odlično in vedno znova sem toplo presenečena, saj je pri tebi vedno nekaj "precej" novega :-))

namo pravi ...

Tud moje voščilnice nastajajo približno tako,le da jaz ne zapisujem,ampak največkrat pol iščem ,glih tisto stvar,jao ,kje sem jo že vidla.veš zakaj pa je to super,ker vedno ,ko iščem točno določeno stvar,najdem še sto drugih zraven.:):):)

Maja pravi ...

Hvala za nove nasvete. Očitno si bo potrebno začeti ideje zapisovati. Nikoli ne veš, kdaj pridejo prav. Mogoče čez 7 let;)

Phoenix pravi ...

Prekrasan post!!!Hvala što svoja saznanja dijeliš sa nama.
LP

Jana pravi ...

Seveda sem se dobro počutila v tvoji družbi, SUPERDOBRO!!!! In tale kotiček je res privlačen, uporaben, nekaj novega! Hvala, da si omenila v objavi in upam da veš, da sva skoraj telepatsko povezani v najinem ustvarjanju! Želim ti lep dan!!!

moi pravi ...

O, vidim, da imaš še tako fancy beležko za skice. Krasen opis vsega, super si!

Tanja E. pravi ...

Z zanimanjem sem prebrala vse podrobnosti te objave. Pohvalim te lahko za skice. Jaz nimam takega načina dela, morda pa ga uvedem, ker je zelo praktično! LP:)

Andreja M. pravi ...

Nisem "čestitkarca", ampak tole je vseeno zelo zanimivo branje. Pravzaprav je zapis čisto univerzalen, velja za vsa ustvarjanja :)
Super.

Simona pravi ...

V tvoji družbi je vedno odlično in hvala ker deliš skrivnosti svojega ustvarjanja z nami. Ti povem, da me mika, da bi tudi sama izdelala kakšno voščilnico (do sedaj jih namreč - razen novoletnih) skorajda nisem.

Kristina pravi ...

Pravi užitek je biti s tabo pri ustvarjanju. Super mi je, ker večino elementov narediš sama in jim vtisneš popolnoma svoj pečat. Beležka je noro lepa - ima človek veselje noter pisat. Pri moji skicirki pa imam največ težav s tem, da mnogočesa ne znam prebrati za sabo, ker je nakracano v naglici.

Nataša pravi ...

Super super super! Krasna si!

Tadeja pravi ...

WOW! Ima tu lijepog posla! :)
Ali vrijedi.
Hvala na dijeljenu malih tajni velike majstorice! :)

Creatissimo pravi ...

Krasna objava, ki jo z užitkom doživljam v tvoji družbi.
Ugani, kaj je bilo pa meni naj-naj v objavi? Ja, seveda, opis, kako iščeš in pretvarjaš inspiracije v svoje ideje!
Drugače pa si zelo nazorno in jasno opisala postopek tvojega ustvarjanja, kar si zasluži en velik aplavz!
Moje skice?
Mogoče pa kdaj kakšno pokažem...

AllyRose pravi ...

Všeč mi je tvoj postopek. Pomembna se mi zdi skica, da se kasneje ne zgubiš v idejah.