Strani

sreda, 23. november 2011

Montiranje štampiljk iz gume

Mnoge od vas že na veliko uporabljate gumijaste štampiljke in veste, da jih lahko kupite že namontirane, ali pa tudi takšne, ki še niso namontirane. Nemontirane so tudi te z božično-novoletnimi napisi v slovenskem jeziku. Zato bom na kratko opisala postopek še za vse tiste, ki še niso uporabljale nemontiranih štampiljk.
Najprej jih je potrebno namontirati na posebno samolepilno peno, ki jo kupite v kakšni bolje založeni ustvarjalni trgovinici. Jaz sem na hitro našla tukaj in tukaj. Dobite jih navadno v formatu A4. 

Preden štampiljke nalepite, jih je dobro odtisniti na peno, da kasneje lažje odtisnete na pravo mesto. Za to boste potrebovale blazinice, ki niso mokre in se hitro sušijo, da se vam ne spacajo na peni. 
Na moji fotografiji je prikazana blazinica  Archival Ink, vendar je najbolje uporabiti StazOn blazinice. Archival Ink se mi je pri eni malo razmazal. 
Štampiljko namočite v blazinico...
in odtisnete na tisto stran pene, ki je manj lepljiva in se bo kasneje pritrdila na akrilni blok. Pri tem je dobro odtisniti na rob pene, da boste na drugi strani lahko dokaj natančno, glede na odtis, prilepile štampiljko:
Sedaj nalepite štampiljko na tisto stran pene, ki je zelo lepljiva. Nalepite seveda hrbtno stran štampiljke:
!Nasvet
Nato odrežete. Ker je pena zelo lepljiva je dobro uporabiti škarje, na katere se ne lepi lepilo oz. je dobro imeti vsaj ene posebne škarje. Če tega nimate, boste morale po opravljenem delu škarje očistiti, sicer se vam bo papir lepil nanje.

Sedaj je štampiljka pripravljena za odtise. Vse kar morate narediti je, da jo daste na akrilni blok ali kakšno prozorno ploščico:
!Nasvet
Pred odtisom je potrebno še namočiti štampiljko v blazinico, vendar vam v tem primeru svetujem, da naredite obratno - se pravi, da postavite štampiljko z blokom na mizo in z blazinico potapkate po njej. 
Zakaj? Zato ker se pri tovrstnih štampiljkah zelo rado odtisne tudi rob, kar zna biti zoprno. To lahko to preprečite tudi tako, da že nalepljeni štampiljki še dodatno obrežete samo gumijaste robove, ne pa tudi peno. Pena namreč stabilizira štampiljko na podlagi in je bolje, da je površina večja od gume. Nekako takole to zgleda po opravljeni nalogi:
Če štampiljko namakate direktno na blazinico...
...ob tem ponavadi pritisnete in s tem pride barva tudi na robove. Ob pritisku na papir potem to zgleda tako:
Če pa naredim pravilno, da z blazinico tapkam po štampiljki, pa je odtis takšen, ker se barva ne primer na rob: 
Še en pogled na oba odtisa:
Štampiljke sama najraje shranjujem kar v škatlice od CDjev:
Če imaste v zvezi s tem še kakšno vprašanje ali dodaten nasvet, kar napišite v komentarju. Z veseljem bom dopisala.

15 komentarjev:

Anonimni pravi ...

profesionalka :). Love jasmina

Simona pravi ...

Zelo nazorno si opisala, razumljivo tudi za nas, čiste amaterje.

moi pravi ...

Super nasveti in namigi. Najceneje se je učiti na tujih napakah in da ne bi delale vsaka svojih, so tvoji nasveti še kako dobrodošli.

McCrafty /Klavdija pravi ...

Lepo razloženo in super ideja, da na zadnjo stran pene odtisnemo štampiljko...fajn :)

Creatissimo pravi ...

Poučno. Hvala!

Andreja pravi ...

Hvala za nasvet!
Jaz gumijaste štampiljke nalepim kar na leseno ploščico. Možek je mizar in dimenzije ploščic samo napišem na listek in že jih imam :-))))))

Tanja pravi ...

Sama, sicer pridno montiram štampiljka ne peno, vendar sem kljub temu našla kakšen nasvet tudi zase.

Alenka pravi ...

Ja tudi jaz sem se nekaj naučila:):)

MarikaGabez pravi ...

Hvala za tale nazorna navodila Vladka. Sama še nikoli nisem prišla tako daleč (nimam prav veliko gumijastih štempiljk) da bi lepila na peno. Moram peno prvo kupit :)

Tanja76 pravi ...

Super! Kje se pa te štampiljke s slovenskimi napisi da kupiti?

Baba Žaba pravi ...

Pozdravljena!
Mene pa zanima kako se imenuje oz kje se da kupiti to gumo za štampiljke...
Pred kratkim sem kupila rezalnik in bi sama ustvarila kakšno...hvala za pomoč!
BTW: odličen prispevek :)
Marjetka

Anonimni pravi ...

Pozdravljena!
Mene pa zanima kako se imenuje oz kje se da kupiti to gumo za štampiljke...
Pred kratkim sem kupila rezalnik in bi sama ustvarila kakšno...hvala za pomoč!
BTW: odličen prispevek :)
Marjetka

Vladuška pravi ...

Se opravičujem za tako pozen odgovor, ampak redko pogledam komentarje za te starejše objave. Takšno peno se da dobiti v ustvarjalnih trgovinah. Recimo tukaj: http://www.mavelu.com/pena-za-stampiljke.html.

Anonimni pravi ...

Pozdravljena

Hvala za odgovor...ampak...

V bistvu me zanima, če izdelujete štampiljke sama oz ali veste, kje se da kupiti to gumo (kako se imenuje) za izdelavo štampiljk?

Hvala še enkrat!
Marjetka

Unknown pravi ...

Čak mal. Kam sem jst to prišel? V vrtec? Aha, važno je da se družimo. No ja, tudi mene zanima, rad bi izvedel, kako se dobi tako gumo v obliki, da jo lahko uliješ v model?