Strani

četrtek, 10. marec 2011

Izdelava kuvert

Čeprav je najlažje uporabiti kar kuverte, ki jo lahko kupite, pa dobi čestitka svojo piko na i, če ji same izdelate pripadajočo kuverto iz enakega papirja. Moram povedati, da sem pri izdelavi večkrat odkrivala toplo vodo. :) Tokrat vam predstavljam 2 načina oz. dve vrsti kuverte in mogoče kateri prihranim malo časa.

Način ena bo prišel bolj prav tistim, ki imate Scoring Board od Marthe Stewart, saj ima dodaten pripomoček - trikotnik, ki služi prav izdelovanju kuvert. Ni pa to nujen pogoj, saj lahko izdelate enako kuvertu tudi brez tega pripomočka, le nekoliko več časa boste potrebovale za merjenje. Ker se na plošči uporabljajo inch-i (označeni z "), bom uporabljala kar te, v oklepaju pa bom navedla tudi centimetre. Kot vodilo naj navedem, da je:
cm x 0.39 = inch
inch x 2.54 = cm

!Nasvet
Prvo kar morate vedeti pred izdelavo kuverte je to, kakšne velikosti je vaša čestitka. V mojem primeru govorim o velikosti 10x15cm (cca 3 7/8" x 5 7/8"), kar pomeni da v grobem potrebujem kuverto A6. Če nisem sigurna o velikosti kuverte, sama položim čestitko na papir A4 tako, da približno vidim, kolikšno površino lista mi zavzema in si skušam približno izračunati stranske robove in pregibe spodaj in zgoraj. Na koncu posta boste našle link do tutoriala, kjer je to lepo razvidno.

Kot rečeno bom naredila kuverti iz dveh oblik papirja:


Potrebujemo Scoring Board, rezalnik za papir in list A4 format.
Če bi delala povsem po pravilih, bi kuverta A6 imela velikost 8 1/2" x 8 1/2" (21,6 x 21,6 cm). Ker pa je naš format A4 širok 8 1/4" (21 cm)..., 
 ...sem tudi v dolžino odrezala na 8 1/4" (21 cm). Tako sem dobila kvadrat 8 1/4" x 8 1/4" (21 x 21 cm)
Na Scoring Board sem dodala trikotnik in moj kvadratni list položila ob trikotnik, kot je razvidno s slike:
Sedaj pridemo do tega, da s pomočjo kosti, ki je dodana pri Scoring Board-u naredim pregibne črte. Le te bom naredila na mestih, kot je zapisano in razvidno na fotografiji - zeleni kvadrat. Rumeni kvadrat govori o velikosti celotnega kvadrata, pri čemer je moj za 1/4" (0,6 cm) manjši (glej zgoraj). Označene robove, kjer se liniji A in B prekrivata pa bomo kasneje odrezali. To je toliko, da si lažje predstavljate kaj se in kaj se bo dogajalo.

Tanja me je prijazno opozorila, da ima njen Scoring Board drugačne mere, saj ima ona navedeno za A6 kuverto velikosti 9x9" in linijo A na 3" ter linijo B na 3 3/4". Tako lahko uporabite tudi te mere. Lahko pogledate fotografijo mer še pri njej.
Pregibne črte liniji A naredima na 2 3/4" (7 cm)...
...in liniji B na 3 1/2" (8,9 cm).
Sedaj odrežem robove na mestih, kjer se linija A in B prekrivata:
Tako izgleda, ko imam narejene vse potrebne pregibne črte in odrezane vse 4 robove:
Sedaj preostane samo še to, da papir prepognem na vseh potrebnih mestih:
Spodnje tri stranice zalepim, da dobim naslednjo obliko:
Na vas je, če boste ta špic odrezale ali pa ga pustile!

!Nasvet
Če Scoring Boarda nimate, potem si lahko pregibne črte izdelate s pomočjo ravnila in kosti, s tem da si boste morale natačno izmerit liniji A in B. Kako se to dela, je razvodno spodaj pri kuverti iz pravokotnika.


Tukaj uporabimo celotni A4 format papirja. Najprej naredim pregibne črte po dolžini tako, da bo črta od roba lista odmaknjena 1" (2,5 cm)
Tako bi izgledalo, če bi črte delala z ravnilom in kostjo. Najprej Izmerim 1" (2,5 cm), nastavim ravnilo in s kostjo povlečem celotno linijo:
List obrnem in naredim še 2 črti po širini in sicer na 3,5" (8,9 cm) in 8 1/2" (21,6 cm). Nato še odrežem po označenih črnih črtah na sliki.
!Nasvet
Ni nujno da so te linije poševne, odrežete lahko vse ravno, odvisno kakšen želite končni izgled kuverte. Meni osebno je bolj všeč malo poševno. Ko so vsi potrebno robovi odrezani, izgleda takole:
Vse potrebne stranice pregibnemo in kuverto nato ob robu zalepimo in že dobimo končno obliko:
!Nasvet
Da bo kuverta dejanski komplet s čestitko, sama še dodatno odtisnem enak odtis kot je na čestitki ali uporabim kakšen detajl iz čestitke. V primeru, da se bo čestitka pošiljala po pošti, na notranji zapiralni rob kuverte dodam še dvostranski lepilni trak, da lahko oseba, ki čestitko pošilja, kuverto brez težav zalepi. V primeru, da pa bo čestitka oddana osebno, pa lepilnega traku ne dodam, ampak raje uporabim kak dodatek (gumb, naštancan list...), ki ga zalepim tako, da lahko zapiralni del kuverte zataknem za ta dodatek. Na primer, gumb zalepim samo na pol..., 
...za ostalo polovico pa zataknem zgornji del kuverte.
Tudi tokrat vam dodajam nekaj linkov za v pomoč, tako da jih ne pozabite pregledati. 

!Nasvet
Našla sem tudi eno krasno primerjavo med Scoring Board-om in Scor Pal-om, link najdete spodaj. Poleg tega lahko polepšate tudi notranjost kuverte. Kako to izgleda oz. se naredi pa več v video od Gine K. Link prav tako spodaj.

Kuverte po prvem načinu sem delala v svoji objavi s tremi otroškimi pismi:

Materiali - uporabljeni za tutorial:
- šeleshamer A 4
- Scoring Board od Marthe Stewart
- rezalnik za papir, v mojem primeru od Fiskarsa

Filmčki ali tutoriali, kjer so prikazane tehnike: 
- primerjava med Scoring Board-om in Scor Pal-om
- Tutorial, kako si izmeriti velikost kuverte glede na čestitko in izdelava kuverte 
- video Gine K. - kako na hitro polepšati notranjost kuverte


17 komentarjev:

Suzana pravi ...

Lepo in nazorno si prikazala postopek izdelovanja kuvert. Sama sem tudi šla čez "toplo vodo". Ker nimam tega pripomočka za prepogibanje, sem sama enkrat eno kupljeno kuverto razlepila in prerisala na tršo lepenko. Izrezana mi služi kot predloga za izdelovanje kuvert.

Andreja pravi ...

Kako lepo si se potrudila in zopet lepo postopno prikazala postopek!
Jaz zaenkrat uporabljam kar kupljene, le tu pa tam naredim kakšno nestandardno, npr. za kitaro :-))

Sanja pravi ...

Hvala za ovaj tutorijal koji će mi olakšati izradu vlastitih koverti, jer i ja više volim sama sve izraditi! Najlakše je otići u trgovinu i kupiti gotov proizvod, ali ipak, ako se sami potrudimo nešto napraviti onda je to unikatni poklon, ma kakav god on bio to je naših ruku djelo :)))
Tvoje koverte su jako lijepe!
Lijep pozdrav

Maja pravi ...

Hvala za vse tutoriale, ki si jih do sedaj že objavila. Vsi so takooooo zelo koristni. Kuverte za sedaj še nisem izdelala, jo pa sigurno enkrat bom in takrat mi bo ta tvoj prispevek še kako pomagal.

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Vladka, hvala♥ . Jaz sem že delala svoje kuverte, ampak zelo enostavne in ne tako lične. ker pa tudi jaz še nimam Scor Pal-a oz. Scoring Board, si bom spomagala Suzanino idejo( btw hvala za idejo), ki se mi zdi "smart tip".všeč pa mi je ta ideja s knofkom :)

Nataša pravi ...

Vladka, super! Krasno, nazorno, veselje pogledat in prebrat. Hvala ti in lep dan še naprej!

Helena pravi ...

Tudi, če mi kaj ni novo, rada pridem na to stran, ker je lepo urejena, fajna podlaga, dobre fotke, nazorni opisi ... Skratka, maksimalno se potrudiš in hvala za tvoj čas, ki ga uporabljaš za urejanje tega bloga!

moi pravi ...

Lepo si opisala izdelavo kuvert. Sigurno si me vzpodbudila, da naredim katero sama ;)

AllyRose pravi ...

Vladka, zelo lepo si napisala pa še tako uporabno je.

Tina pravi ...

Joj, kako mi je to všeč. Zdaj grem na vikend in bom zagotovo sprobala! Hvala.

HRANDICA pravi ...

Odlična navodila. Ko vse začiniš še s končnimi izdelki, res privabiš k izdelovanju lastnih kuvert.
Pozdravček

Tanja E. pravi ...

O Vladka, hvala za natančna navodila, to s toplo vodo tudi sama poznam, sedaj se bom, ko bom to potrebovala, vrnila na tale post, LP:)

Tanja pravi ...

Vldaka, tole si res super naredila in ravnokar sem preizkusila tvoja navodila. Super, ni kej! Ker sem točno sledila tvojim navodilom. Potem sem si želela par napotkov (beri mere) zapisati in sem ugotovila, da so očitno različne izdaje MS Scoring Board-ov. Jaz imam namreč napisano pri merah za A6 kuvertov velikosti 9*9 inčov linijo A na 3 inčih in linijo B na 3 3/4 inčih. Sej ni panike, sem si na Scoring Board zapisala kje je linija A in kje B. Le, da boš vedela, če se bo še katera javila in se ji ne bo sešlo. Jaz sem stestirala linije, ki so zapisane na Scoring Board in se pri velikosti 21*21 cm osnovnega kvadrata ne sezide - kuverta je premajhna za čestitko 15*10,5.

Bodi lepo, Tanja

MarikaGabez pravi ...

Lepo si spet prikazala.
Tudi jaz si pomagam tako kot Suzana, le da sem si naredila še sredinski del iz kartona in potem ob njem naredim zgibe.
Sicer pa naredim zadnje čase zelo malo kuvert, tako da....

Špela pravi ...

Super, kdaj pa kdaj ni druge, kot da se moraš lotit tudi tega ;) Navodila so zelo dodelana. Jaz ponavadi dam kar čestitko na sredino lista in si potem približno označin kje morajo potekat pregibi.

Vladuška pravi ...

Tanja super za tole kar si napisala. Moram še doma nekaj preverit, pa bom to dodala kar zgoraj, da lahko dekleta takoj preberejo. Nisem vedela, da so različice teh Scoring Board-ov. Hvala. Hvala tudi vsem ostalim, ki komentirate in dodate zraven tudi kakšen nasvet.

Creatissimo pravi ...

O, s tole objavo pa si me spomnila na kuverte, ki sem jih izdelala pri grafičnem oblikovanju v tistih starih dobrih časih, ko sem še hodila na faks. Ker sem (bila in sem še) obsedena z dopisovanjem (tistim, ta pravim, ne elektronskim), sem za temo projekta izbrala 'Pismo', kjer sem skušala izumiti različne oblike in sorte kuvert pa tudi dizajna zanje... Uživala sto na uro, pa čeprav takrat še nismo imeli takih pripomočkov, kot jih imaš danes ti.
Hvala, ker si me spomnila, kako z dušo ustvariti nekaj za nekoga, ki ti nekaj pomeni.